Son Dakika
CPU Nedir, Ne İşe Yarar?

CPU Nedir, Ne İşe Yarar?

CPU nedir? CPU Kelimesinin Açılımı Nedir? CPU Ne işe yarar kısaca? CPU kelimesi, Central Process Unit ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı, Merkezî işlem birimi olarak ifade ediliyor. CPU kelimesini kısaca anlatmak istersek CPU bir bilgisayarın çalışmasını sağlayan işlemcidir. Central Process Unit, bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüne verilen addır. Bilgisayarda verilen komutları yorumlayan ve yürüten ana birimdir. CPU’lar neredeyse bilgisayarda bulunan tüm donanımı yönetiyor ve işliyor.

CPU Nedir, Ne İşe Yarar?

Anakart üzerindeki giriş aygıtlarını denetler ve gelen verileri işler. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler. Bilgisayar ve telefonlarımızdaki bellek, depolama ve hesaplamalar gibi çoğu önemli işlemler CPU tarafından yapılıyor. Örnek vermek istersek; Bilgisayarı başlattığınız andan açılana kadar geçen tüm sürede işlemleri CPU yürütür. Kısaca diğer aygıtlardan gelen verileri matematiksel işlemler yardımı ile işler, sonuca ulaşır ve sonucu gerekli yerlere göndermektedir.

CPU’nun Hız Ölçü Birimi Nedir?

İşlemci (CPU) hız ölçüm birimi hertz‘dir. Günümüzdeki işlemciler GHz değerlerindedir. Sırasıyla hertz, kilohertz, megahertz, gigahertz şeklinde artmaktadır. Günümüzde çoğu bilgisayarın işlemci hızları 2,6 ve 3,6 ghz hızları arasında değişmektedir. 1 GHz = saniyede 1 milyar iş-işlem yapabilme gücüne eşittir.

  • Hertz = Hz
  • Kilohertz = KHz
  • Megahertz = MHz
  • Gigahertz = GHz şeklinde gösterilir.

CPU Kelimesinin Açılımı Nedir?

CPU aynı zamanda Merkezî işlem birimi’in (MİB) İngilizce karşılığı olan Central Process Unit kelimelerinin kısaltılmış biçimidir.

hakkında Çağrı Karip

Genel Haber Editörü.

Ayrıca Kontrol Et

Nüfus Sayımının Yararları Nelerdir?

Nüfus Sayımının Yararları Nelerdir?

Nüfus Sayımının Yararları Nelerdir? Bugün sizlere kısaca biraz bu konudan bahsedeceğim. Nüfus Sayımı ile: Nüfusun …