Son Dakika
Gpu Nedir, Ne İşe Yarar?

GPU Nedir, Ne İşe Yarar?

GPU Nedir?

 

GPU’lar grafik işlemlerini yapan işlemci türlerinden biridir. Yani bilgisayar veya telefon ekranlarımızda gördüğümüz o muhteşem grafiklerin sahibi GPU’dur. Çok iyi grafiklere sahip oyunları oynamak için ekran kartı tek başına yeterli sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Gördüğümüz görüntülerin hızlı bir şekilde işlenip ekrana yanması için GPU gerekmektedir. Zaten bu işlemcilerin ortaya çıkması, yani tasarlanma amacı da aslında tamamen bu yöndedir. Ayrıca bu yazımızda GPU kelimesinin türkçesi nedir? GPU ölçekleme nedir? gibi bir çok sorunun cevabını da bulmuş olacaksınız.

 

GPU’lar merkezi işlemci biriminin aksine ekran kartlarının içerisine yerleştirilmiştir. Yani satın aldığımız ekran kartlarının içinde ayrı bir işlemci olarak geliyor. Bu işlemcilerin teknolojisi geliştikçe ekran kartı fiyatları da otomatik olarak artmaktadır. Örnek vermek istersek: NVIDIA, RTX teknolojisine sahip ekran kartları ile yeni bir nesil başlattı. Yeni nesille beraber ekran kartı fiyatları da son zamanda arttı. Son dönemde GPU’lar paralel hesaplamalarda iyi olduklarından dolayı, mining hesaplamalarda da kullanılmaktadır.

 

Gpu Nedir, Ne İşe Yarar?

 

GPU Ölçekleme Nedir?

 

Bundan 4-5 sene önce GPU ölçekleme herkes tarafından kullanılan bir özellikti. Örneğin CS:GO’da 1280×960 çözünürlüğünü seçtiğinizde, ekranın bazı bölümlerinde siyah şeritler oluyordu. İşte GPU ölçekleme tam da burada devreye giriyor. Eğer ayarı açarsanız GPU görüntüleri otomatik olarak ekran boyutuna hizalıyor. Bir nevi, ekran çözünürlüğünden daha düşük olan bir görüntüyü otomatik boyutlandırıyor.

 

GPU Kelimesinin Türkçesi Nedir?

Grafik işlemci birimi

hakkında Çağrı Karip

Genel Haber Editörü.

Ayrıca Kontrol Et

Nüfus Sayımının Yararları Nelerdir?

Nüfus Sayımının Yararları Nelerdir?

Nüfus Sayımının Yararları Nelerdir? Bugün sizlere kısaca biraz bu konudan bahsedeceğim. Nüfus Sayımı ile: Nüfusun …