Son Dakika
B12 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar?

B12 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar?

B vitamini ailesi içerisinde bulunan B12 vitamini nedir, ne işe yarar bugün buna değineceğiz. Vitaminler genel olarak vücutta bulunan fonksiyonların görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesini sağlayan, çeşitli besinlerden aldığımız organik bileşiklerdendir. B12 vitamini suda çözünebilen bir vitamindir. Az da olsa B12 vitamini vücutta depolanabilmektedir. İçeriğinde bulunan kobalt minerali nedeniyle B12 vitamini kobalamin olarak da biliniyor.

B12 vitamini, kırmızı kan hücresi ve DNA üretiminde görev almaktadır. Bunun yanı sıra, beyin ve sinir hücrelerinin gelişiminde ve çalışması açısından da son derece önemli ve gerekli vitaminlerden biridir.

B12 vitamini daha çok hayvan etlerinde bulunan bir vitamin türüdür. Bu nedenle Vegan ve vejetaryen beslenen kişilerde vücuda yeteri oranda B12 alınması oldukça zordur. Vegan ve vejetaryen beslenen kişilerin mutlaka dışarıdan B12 takviyesi almaları gerekmektedir.

Normal sağlıklı bir insanın vücudunda bulunan kandaki B12 miktarı 150 pg/ml civarındadır. Eğer ki bu miktar 80 pg/ml altına düşerse B12 yetersizliğinden söz edilebilir. Besinlerle sağlıklı bir insanın günlük olarak 2.4mcg miktarında B12 vitamini alınması önerilmektedir. B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülmektedir. Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir.

 

B12 Vitamininin Eksikliğinin Belirtileri:

  • B12 eksikliği kansızlığa neden olabilmektedir. Pernisiyöz anemi olarakta bilinen kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması vücutta gelişebilmektedir.
  • B12 eksikliğinde hafıza problemleri, kilo kaybı, yorgunluk ve depresyon sıkça görülen belirtiler arasındadır.
  • Dilde kızarıklık ve yanma hissi, ağız içinde yaralar ve bacaklarda gece kasılmaları ile ishal de görülebilmektedir.
  • Ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşma hissi ve zihinsel fonksiyonlarda bozulmalar gözlenmektedir.
  • Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı, unutkanlık gibi sorunlara neden olabilmektedir. Yaş ile B12 emiliminde ve vücut tarafında depolanmasında azalmalar gözlenir. 65 yaş üstü bireylerde B12 eksikliği depresyon oluşumunda etkili bir rol oynamaktadır.
  • B12 vitamininin eksikliği vücutta yeni hücrelerin sentezlenmesini engeller ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır.

 

B12 vitamininin eksikliği durumunda tedavisi

B12 yetersizliği tedavisinde yetersizliğin nedeni tespit edilmelidir. Yetersizliğin nedenlerinde bulunan diyet ile alınan B12 eksikliği ise (vegan beslenenlerde kişilerde bu durum çok yaygındır) B12 vitamin hapı ya da dil altı tabletleri önerilmektedir. Ancak hastada tespit edilen B12 vitaminin emilimine bağlı olarak gelişen yetersizlik söz konusu ise hastanın tablet ya da herhangi bir hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı bulunmamaktadır. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen B12 yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılmaktadır. 1000 mcg ya da 500 mcg tabletler şeklinde üretilen B12 hapları günlük B12 gereksinimini fazlasıyla karşılar. Haftada 2 kez 1000 mcg tablet kullanılması eksikliğin önlenmesi için yeterlidir.

 

En çok B12 vitamini içeren gıdalar şu şekilde sıralanabilir:

B12 daha çok hayvan etlerinde bulunan bir vitamin türüdür.

  • Balık
  • Kırmızı et
  • Beyaz et
  • Peynir
  • Yoğurt
  • Yumurta

 

B vitamini nedir, çeşitleri nelerdir yazımızı okumak için tıklayın!

 

B12 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? yazısı bilgilendirme amaçlı bir yazıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere kesinlikle yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için hekiminize başvurunuz.

 

hakkında Çağrı Karip

Genel Haber Editörü.

Ayrıca Kontrol Et

Nüfus Sayımının Yararları Nelerdir?

Nüfus Sayımının Yararları Nelerdir?

Nüfus Sayımının Yararları Nelerdir? Bugün sizlere kısaca biraz bu konudan bahsedeceğim. Nüfus Sayımı ile: Nüfusun …